Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
notowanie 1763 - 5.04.2026
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 15 565
RE: notowanie 1763 - 5.04.2026
No tak, AI zapytany o to nagranie, twierdzi że to AI Icon_lol .
Cytat:Based on the search results, the song "Provocative Desire" by The Funkees appears to be a 2025 release. There are strong indications that this track is AI-generated, despite being listed under the name of the legendary 1970s Nigerian Afro-rock band.
Here are the key points regarding this track:

2025 Release Date: The song was released in July 2025 by "The Funkees," which is nearly 50 years after the original band disbanded (1977).
AI Context: Search results link similar "new" releases from old-sounding acts to "fake music" or "AI-generated" content, which often utilize AI tools to replicate retro styles. One YouTube result for this specific track explicitly notes "this is probably aria hidden [AI],".
Controversy: There is a growing trend of AI-generated music being uploaded to streaming platforms under the names of deceased or long-disbanded artists, with some accounts specifically tagging these tracks as "Fake Music".

The original "The Funkees" was a legendary Nigerian Afro-rock group formed in the late 1960s, known for hits like "Dancing Time". The 2025 release "Provocative Desire" appears to be an AI simulation of that style
linkuje do tego artykułu:
https://bassculture.substack.com/p/ai-ge...ure-sounds
niestety trzeba się tam zarejestrować, aby przeczytać

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.04.2026 06:31 PM przez Miszon.)
08.04.2026 06:29 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
ku3a Offline
Administrator

Liczba postów: 20 324
no tak, czyli, niestety, dobrze podejrzewałem.
ja The Funkees nie znałem, więc pod tym kątem nie miałem czerwonego światełka.
natomiast dziwi mnie, że to do tej grupy przypisali, bo mi utwór brzmi jak grunge i dlatego się nim zainteresowałem.
a poznałem go przez Spotify, dzięki jednej z playlist (albo Discover Weekly, albo Radar premier)...
08.04.2026 08:33 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
kolej_grzesiek Offline
głos niesłyszanych, głos niesłuchanych

Liczba postów: 3 840
Last.fm NK.pl YouTube
Kuba1201 napisał(a):Niedawno na swojej playliście miałem dwa utwory stworzone przez AI, ale gdy dowiedziałem się, że to nie są "prawdziwe" utwory, natychmiast usunąłem je z playlisty. To utwór "Księżycowa prośba" i cover "Papaoutai"

To samo miałem u siebie w grudniu w okresie świątecznym, kiedy pojawiły się u mnie trzy utwory słowackiego youtubera Juraja "Synko" Filipeje. Kiedy weszły na listę to przeczytałem w podpisie, że jest to prawie w całości sztuczna inteligencja (melodia, śpiew i video) jedynie teksty były autorskie. Trzymałem utwory kilka tygodni, po czym usunąłem je z listy. Autor w podpisie do klipów tłumaczył, że na wyprodukowanie takich utworów, jakie on tworzy, trzeba masę czasu. Tyle piosenek powstaje w sposób naturalny, bo przecież od stworzenia tekstu do wypuszczenia utworu na rynek droga jest długa, a tu za pomocą sztucznej inteligencji niektórzy twórcy działają na skróty. Nie pochwalam zdecydowanie takiego działania.
W k-popie od jakiegoś czasu, bodajże od roku "działa" zespół Lemiti, który jest w całości stworzony przez AI, niemniej informacja na kanale YT "wykonawcy" jest w podpisie czytelna, i tutaj do pomyłki nie doszło.

WORDPRESS
YOUTUBE

낼 함깨 함깨 가야만해
Nine Muses WILD

Helax navždy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.04.2026 09:59 PM przez kolej_grzesiek.)
08.04.2026 09:52 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
tadzio3 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 7 281
ku3a napisał(a):zapomniałem odpisać. to
"Provocative Desire" - The Funkees
Ewidentnie jest to AI. Też zrobiłem reaserch. Brak informacji o "zespole", podejrzana okładka i piosenka z wokalem zbyt "sterylnym".
Swego czasu do weryfikacji piosenek zaglądałem do Deezera, bo tam były adnotacje o AI. Nie zawsze dawało się znaleźć, ale czasem się udawało.
ku3a napisał(a):a poznałem go przez Spotify, dzięki jednej z playlist (albo Discover Weekly, albo Radar premier)...
Ja swego czasu miałem zalew propozycji AI szczególnie w tej play liście Discover, ale starałem się regularnie oznaczać tych "wykonawców" jako tych, których już nie chcę śledzić. Po jakimś czasie chyba algorytm zobaczył, że nie chcę tych piosenek i przestał mi je przedstawiać, ale za to czasem zdarzało się, że moja lista Discover liczyła nie 30, a np 20, albo nawet 15 pozycji.

MOJA LISTA DO ODSŁUCHU
10.04.2026 02:33 PM
ku3a Offline
Administrator

Liczba postów: 20 324
tadzio3 napisał(a):Też zrobiłem reaserch. Brak informacji o "zespole", podejrzana okładka i piosenka z wokalem zbyt "sterylnym".
no tak, teraz już też bym bardziej uważał. ten rok temu to jeszcze mniejsza świadomość była, przynajmniej tego, że tak łatwo to może przejść do Spotify. myślałem, że oni jakoś restrykcyjnie do tego podchodzą.
10.04.2026 02:53 PM
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości