Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poznajcie Velvet Sundown, zespół wygenerowany przez AI
AKT! Offline
jegomość

Liczba postów: 25 668
Poznajcie Velvet Sundown, zespół wygenerowany przez AI
Poznajcie The Velvet Sundown, pierwszy otwarcie AI-owy projekt imitujący zespół rockowy w całości wygenerowany przy pomocy sztucznej inteligencji! W ciągu ostatniego miesiąc "grupa" zdążyła "wydać" dwie "płyty". Trzecia została zapowiedziana na za dwa tygodnie.

Tak "wyglądają":
[Obrazek: velvet.jpg]

A tak "brzmią":

— ——————
—— ——— ——————
————— ———————
————
— ————— — ——
———
01.07.2025 05:38 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
kajman Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 47 993
RE: Poznajcie Velvet Sundown, zespół wygenerowany przez AI
Trzeba teraz zacząć uważać, żeby przypadkiem czegoś takiego nie słuchać.
01.07.2025 05:43 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 14 637
Niedługo będzie ciężko rozpoznać.
Tutaj trochę zalatuje początkiem lat '70 i klimatami Ten Years After, a może nawet Kredensami.
Bear i ja to przynajmniej własne teksty dawaliśmy, ja dodatkowo dość dokładne wytyczne odnośnie struktury i charakteru utworów (ale zbyt dokładnych, czyli podania akordów, nie chciał słuchać). Tutaj jak rozumiem pozostawiono AI wolną rękę?

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
01.07.2025 05:48 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 13 105
"Dust on the Wind"?? Serio?? Icon_rolleyes
Przecież w ogóle już na pierwszy rzut ucha słychać, że to jakieś plastikowe badziewie. Nie wiem, kto miałby z własnej woli słuchać czegoś takiego, chyba że może jakieś dzieciaki.
01.07.2025 06:26 PM
santosz Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1 589
(01.07.2025 05:43 PM)kajman napisał(a):  Trzeba teraz zacząć uważać, żeby przypadkiem czegoś takiego nie słuchać.
w tej nierównej wałce nie masz szans Icon_smile na pewno słuchałeś już niejednego utworu, w którym zostało wykorzystane AI, tylko o tym nie miałeś jak się dowiedzieć
ale próbować można, niektórzy wykonawcy zaczynają już wydawać płyty z odpowiednią adnotacją https://www.discogs.com/release/33350498...w5Bcq9l5cj
This recording is 100% AI free, played by real people on real instruments.

(01.07.2025 06:26 PM)neo01 napisał(a):  Przecież w ogóle już na pierwszy rzut ucha słychać, że to jakieś plastikowe badziewie.
to znaczy ja akurat niczego takiego nie słyszę Icon_smile brzmi to po prostu jak współczesny remaster piosenki wyprodukowanej gdzieś w latach siedemdziesiątych

Karpie zjem!
01.07.2025 08:40 PM
deFranco Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1 132
Przerażające. I to wcale nie chodzi tylko o takie fake bandy. Kto mi zaręczy, że jakieś autentycznie kapele z dawnych lat
nie zaczną się reaktywować w ten sposób. Wiek już nie ten, sprawność nie ta, ale co z tego, AI zrobi to za nich.
A oni tylko wstawią gęby na okładkę. Zanim jelenie się połapią (albo i nie), jakaś kasa może wpadnie.
01.07.2025 09:27 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

santosz napisał(a):to znaczy ja akurat niczego takiego nie słyszę brzmi to po prostu jak współczesny remaster piosenki wyprodukowanej gdzieś w latach siedemdziesiątych
No nie wiem, to mi nie brzmi za grosz autentycznie, ale nie przeczę, że już mogłem się na coś takiego natknąć. Tylko że właśnie takie brzmienia mnie odrzucają, więc nie zaprzątam tym sobie głowy.
01.07.2025 09:37 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Dla mnie brzmi to zupełnie jak nagranie z lat '70, tylko że "zremasterowane", taka kolejna Greta van Fleet.

01.07.2025 09:58 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

A wokal nie wydaje się wam sztuczny? Teraz, jak drugi raz posłuchałem, widzę, że o niego mi głownie chodzi Icon_wink
01.07.2025 10:34 PM
bear Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3 726
Miszon napisał(a):taka kolejna Greta van Fleet.
miałem dokładnie takie samo skojarzenie.

Generalnie to wszytko robi się z wielu względów bardzo niebezpieczne...
01.07.2025 11:40 PM
santosz Offline
Stały bywalec

(01.07.2025 10:34 PM)neo01 napisał(a):  A wokal nie wydaje się wam sztuczny?
to sztuczna inteligencja, więc musi być sztuczny Icon_wink
ale tak na serio mi to brzmi dość autentycznie i naturalnie i nie wiem już czy to dobrze czy źle

nie sądzę jednak żeby tego typu wytwory miały jakąkolwiek przyszłość, na razie wzbudza to jakieś zainteresowanie jako coś nowego, ale na dłuższą metę nikt nie będzie chciał słuchać sztucznych projektów muzycznych
było już coś sztucznego jakieś 15 lat temu, te dziwaczne koncerty z hologramami nieżyjących muzyków, na szczęście się nie przyjęło

co innego, że AI jest i będzie już teraz wykorzystywana w komponowania piosenek różnych artystów i od kreatywności ich samych będzie zależało jak wykorzystają podsuwane im pomysły, swoją drogą to dość naturalny sposób, AI będzie się opierała na tym co człowiek kiedyś już skomponował, nowej muzyki nie wymyśli

Karpie zjem!
02.07.2025 08:22 AM
bear Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3 726
Muzyka to jest tak naprawdę pikuś. Dziś coraz trudniej odróżnić prawdziwą rzeczywistość od tej wygenerowanej i być pewnym, co jest prawdą a co fejkiem i nie dotyczy to tylko starszych ludzi, którzy tak naprawdę są wobec tego bezbronni.

Rzecznik policji, który mówi jakby był wygenerowany przez Al, z ogromnym entuzjazmem i kretyńskim uśmiechem obwieszcza sukces, bo ujawniono zwłoki mordercy spod Limanowej (choć ciało na leśnej drodze znaleźli przypadkowi ludzie którzy przebywali w lesie mimo zakazu wstępu do lasu - tylko nie mówcie nikomu. Dobrze, że morderca nie miał żadnej ciotki, u której mógłby przez kolejne trzy lata siedzieć jak pączek w maśle, bo nikomu nie przyszłoby do głowy, by sprawdzić dom w centrum wsi naprzeciwko kościoła).
Dziennikarka Kanału Zero (nowa jakość w polskich mediach), reporterka wojenna z dużym stażem z pełną powagą zadaje pytanie jak to możliwe, że człowiek przetrwał 5 dni w lesie, gdy temperatura w nocy spada do 14 stopni a czasami nawet poniżej 12.
Żyjemy w jednej wielkiej symulacji.
02.07.2025 10:38 AM
Miszon Offline
Stały bywalec

Cytat:Dziennikarka Kanału Zero (nowa jakość w polskich mediach), reporterka wojenna z dużym stażem z pełną powagą zadaje pytanie jak to możliwe, że człowiek przetrwał 5 dni w lesie, gdy temperatura w nocy spada do 14 stopni a czasami nawet poniżej 12.
Serio???
Icon_facepalm

02.07.2025 11:01 AM
neo01 Offline
Stały bywalec

Akurat KZ to dla mnie syf, niech się dalej kompromitują.
02.07.2025 01:00 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

(01.07.2025 10:34 PM)neo01 napisał(a):  A wokal nie wydaje się wam sztuczny? Teraz, jak drugi raz posłuchałem, widzę, że o niego mi głownie chodzi Icon_wink
Tam jest wszystko sztuczne, ale w erze elektronicznego poprawiania perkusistów i wokalistów, kopiuj-wklej riffów i cyzelowanego masteringu cyfrowego to niewielka różnica, dziś tak się nagrywa również w muzyce z udziałem ludzi (i dlatego współczesny rock/pop-rock jest taki dziadowy).

02.07.2025 01:05 PM
AKT! Offline
jegomość

Liczba postów: 25 668
może w dobie ai te tendencje się odwrócą, bo muzycy będą chcieli pokazać się od jak najbardziej ludzkiej strony? tyle z potencjalnych plusów

— ——————
—— ——— ——————
————— ———————
————
— ————— — ——
———
02.07.2025 01:19 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Jest to jakaś opcja.

02.07.2025 01:22 PM
santosz Offline
Stały bywalec

(02.07.2025 01:05 PM)Miszon napisał(a):  Tam jest wszystko sztuczne, ale w erze elektronicznego poprawiania perkusistów i wokalistów, kopiuj-wklej riffów i cyzelowanego masteringu cyfrowego to niewielka różnica, dziś tak się nagrywa również w muzyce z udziałem ludzi (i dlatego współczesny rock/pop-rock jest taki dziadowy).
dla kogoś dziadowy, dla wielu jednak dokładnie taki jakiego oczekuje, od czasów pojawienia się streamingu wiele zmieniło się w masteringu, brzmienie na być wypośrodkowane w taki sposób by zagrało dobrze na różnych urządzeniach, nie tylko na jakimś specjalistycznym sprzęcie wysokiej jakości, ale też w kompie, w telefonie itp.
czyli z jednej strony rozwój techniki cyfrowej i związanych z tym nowych możliwości, demokratyzacja a z drugiej strony unifikacja
m.in. stąd też spora popularność płyt winylowych, gdzie produkcja i ostateczne brzmienie jest zupełnie inne
a jedyną prawdziwą weryfikacją artystów pozostają koncerty i muzyka na żywo, i bardzo dobrze

Karpie zjem!
02.07.2025 03:32 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Chodziło mi o to, że nagranie jednego taktu riffu hi skopiowanie go razy -dziesiąt, autotune i prodrums czynią muzykę "nieludzką", wysysając z niej ludzki element niedoskonałości. I ludzie do nieświadomie czują, słysząc muzykę bezduszną i mało angażującą emocjonalnie.
A jak usłyszysz takie nagranie, to nie kupisz biletu na koncert, więc do etapu weryfikacji nie dotrzesz.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.07.2025 04:09 PM przez Miszon.)
02.07.2025 03:46 PM
prz_rulez Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 20 137
Chyba bym się nabrał, przynajmniej o tyle, że to człowiek stworzył, tylko w celu puszczania w centrach handlowych.
Co do koncertów - już od wielu lat Japończycy chodzą na koncerty śpiewających hologramów, więc... Żadna nowość.
Ciekawostka - na last.fmie The Velvet Sundown sąsiadują z... Ozzy Osbournem.

P.S. A co z tym Kanałem Zero? Że 12 stopni to zdecydowanie za mało, żeby ktoś umarł po pięciu nocach w lesie? Cóż, ktoś wyczerpany, bez jedzenia i picia, w dużym stresie... Różnie może być.
08.10.2025 03:45 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości