Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lao Che - Wojenka
EVENo Offline
Byda rzygoł

Liczba postów: 8 215
Lao Che - Wojenka
Dział Single, które już za nami na forum mycharts jest zapomniany niemal jak Single, które już za nami.

Są przeboje, których fenomen rozumiem i są przeboje, których fenomenu nie rozumiem.

Wojenka jest przebojem, którego fenomen rozumiem.

Więc oto on. Dziesięć lat po premierze.

Koncert:
https://www.youtube.com/watch?v=O_OUUerrKfk

Studio:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.03.2025 08:22 AM przez EVENo.)
18.03.2025 08:15 AM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
neo01 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 12 110
RE: Lao Che - Wojenka
A ja dla odmiany kompletnie nie rozumiem.
Tekst OK, ale muzycznie to jest bardzo słabiutkie.
18.03.2025 10:29 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 13 667
Ja też jestem z grona tych, co nie rozumieją. No OK, fajna piosenka, ale żeby od razu przebój wszech czasów w Trójce i dodatkowo pierwsze miejsce polskiego Topu? Bezradny Nie bardzo wiem za co, samo Lao Che ma kilkanaście piosenek, które można w to miejsce podstawić bez większej szkody.

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
18.03.2025 10:43 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
neo01 Offline
Stały bywalec

Od początku to był duży przebój, ale od czasu pełnoskalowej wojny u naszych granic jeszcze zyskał i mamy to co mamy...
18.03.2025 10:56 AM
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 13 667
Tzn teraz jest to TROCHĘ bardziej zrozumiałe, ale wtedy? Ja myślałem, że max. 5-6 tygodni na pierwszym i wypad i raczej przebój na chwilę. A nie, że pobije wszelkie rekordy i nawet się w Topie przebije.

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
18.03.2025 11:04 AM
neo01 Offline
Stały bywalec

No dla mnie też to było mega zaskoczenie. Patrząc teraz na to, co się dzieje na LP357 to wygląda na to, że jakaś odpowiednio duża grupa słuchaczy upodoba sobie z jakichś powodów dany utwór i tak ciągnie z głosowaniem przez wiele miesięcy. A dlaczego akurat "Wojenka". Na pewno tekst miał duże znaczenie, może melodia wpadająca w ucho? Nie wiem, bo, jak pisałem, dla mnie to jest słabiutkie muzycznie, infantylne nawet powiedziałbym, jak piosenka dla dzieci nomen omen.
18.03.2025 11:13 AM
EVENo Offline
Byda rzygoł

Liczba postów: 8 215
Ja nie przyczyniłem się do debiutu Wojenki na pierwszym miejscu LP3, ponieważ dopiero wtedy ją poznałem, zaraz po dżinglu nowości. Ale na pewno przyczyniłem się do kolejnych jej sukcesów. Choć nie jestem fanem dominacji, to numer ten bujał mną tak bardzo, że nie tylko nie przeszkadzały mi kolejne pierwsze miejsca, a nawet cieszyły i to bardzo.

Nie będę wnikał co siedzi w tej melodii. Po prostu pykło. Sfarciło. Wypaliło. Leży. A ten ktoś mówi coś o co mu choooodzi.
18.03.2025 06:06 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
gioconda2 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 1 589
neo01 napisał(a):infantylne nawet powiedziałbym, jak piosenka dla dzieci nomen omen.
... skoro inspiracją była dziecięca wyliczanka:

Jeden ,dwa, jeden, dwa,
pewna pani miała psa.
Trzy i cztery, trzy i cztery,
pies ten dziwne miał maniery.
Pięć i sześć, pięć i sześć,
pies ten kości nie chciał jeść.
Siedem, osiem, siedem, osiem,
wciąż o lody tylko prosił.
Dziewięć, dziesięć, dziewięć, dziesięć,
kto te lody mu przyniesie?
Może ja, może Ty?
Licz od nowa: raz, dwa, trzy!

Mną zakręcił głownie tekst, ale i podanie muzyczne też, jestem z tą piosenką na tak.
18.03.2025 06:42 PM
kajman Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 45 341
Ja od zawsze na nie. Ani mnie muzycznie nie przekonuje, ani textowo (w tym drugim aspekcie momentami wkurza).
18.03.2025 06:50 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

A ja się zastanawiam w takim razie, co Wy w tym plumkaniu słyszycie? Icon_wink
18.03.2025 09:30 PM
prz_rulez Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 20 126
Ja zrozumiałem głębię tego utworu dopiero po czasie.
18.03.2025 11:50 PM
kajman Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 45 341
Muzyczną?
18.03.2025 11:52 PM
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości