Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Piłka nożna 2025
bear Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3 193
RE: Piłka nożna 2025
Transfery Modera do Feyenoordu i Świderskiego do Panathinaikosu sprawią, że w marcu dojdzie do przetasowań na liście najbardziej "polskich" zagranicznych klubów.
Feyenoord zrówna się z Auxerre (w każdej chwili mógłby to też zrobić Wolfsburg, ale najpierw boss musiałby się przeprosić z bramkarzem).

8 Feyenoord (W. Smolarek, Iwan, Saganowski, Dudek, Rząsa, E. Smolarek, Szymański, Moder?)
8 Auxerre (Szarmach, Janas, Matysik, Kaczmarek, Kuźba, Kłos, Jeleń, Dudka)

7 Leverkusen (Leśniak, Ledwoń, Matysek, Kałużny, Krzynówek, Boenisch, Milik)
7 Wolfsburg (Kryger, Juskowiak, K. Nowak, Krzynówek, Klich, Błaszczykowski, Kamiński)

6 Austria (Siadaczka, Iwan, Ratajczyk, Mila, Radomski, Bąk)
6 Fiorentina (Boruc, Wolski, Błaszczykowski, Drągowski, Piątek, Żurkowski)
6 Hertha (Reiss, Karwan, Wichniarek, Kuszczak, Piszczek, Piątek)
6 Kaiserslautern (Majewski, P. Nowak, Kłos, Kosowski, Borysiuk, Puchacz)
6 Koln (Kobylański, Rudy, Kłos, Matuszczyk, Peszko, Olkowski)
6 Panathinaikos (Warzycha, Wandzik, Sypniewski, Olisadebe, Wawrzyniak, Świderski?)

A jeśli chodzi o liczbę meczów:
178 Borussia (Smolarek, Tyrała, trio)
113 Southampton (Saganowski, Boruc, Kosowski, Rasiak, Bednarek)
104 Napoli (Zieliński, Milik, Bereszyński)

Pełna analiza od AbsurDB:
https://weszlo.com/2025/02/02/najbardzie...raz-wyzej/

---

Piękny był ten niedzielny lament od rana ekspertów i dziennikarzy odnośnie przejścia Nikoli Zalewskiego do Interu.
Co on robi, po co, przecież i tak nie będzie grał, bez sensu.

Cyk, wieczorem chłopak po kilkunastu godzinach w drużynie, bez żadnego treningu wchodzi na ostatni kwadrans w derbach Mediolanu przy stanie 0:1 i w doliczonym czasie notuje cudowną asystę klatką piersiową na wagę remisu (a mógł mieć dwie).
Pociąg z Marsylii czy Galatasaray jeszcze po niego przyjedzie, z Mediolanu przyjeżdża tylko raz w życiu.

Do zeszłego roku Inter był obok Chelsea (był tam Bułka ale nie zagrał) ostatnim wielkim klubem, w którym nigdy nie zagrał Polak, teraz mamy tam dwóch.

Mamy 2 w Interze, 2 w Barcelonie, po 1 w Arsenalu, Juventusie, Monaco czy Fenerbahce, tylko co z tego...
04.02.2025 11:01 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
deFranco Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 574
Najwięcej pożytku z Polaków miało prawdopodobnie Auxerre.
A najbardziej nacięły się chyba Hertha i Fiorentina.
04.02.2025 11:09 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
bear Offline
Stały bywalec

deFranco napisał(a):najbardziej nacięły się chyba Hertha i Fiorentina.
mocno się zdziwiłem, że we Włoszech to właśnie ten klub jest najwyżej, a Berlin to zawsze była przeklęta ziemia dla naszych.
deFranco napisał(a):Najwięcej pożytku z Polaków miało prawdopodobnie Auxerre.
dość powiedzieć, że 4 Polaków trafiło do 11 wszech czasów tego klubu: bramkarz Marian Szeja, do tego Janas, Matysik i Szarmach (a Jeleń na ławce)
04.02.2025 11:54 PM
deFranco Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 574
No Auxerre z Janasem i Szarmachem to była niezła ekipa. Do szczęścia zabrakło im Mistrzostwa Francji.
No ale inni byli silniejsi. Szarmachowi też brakło do Króla Strzelców.
A Janas (czyli Żana Icon_smile), pamiętam jeszcze za dzieciaka, dyskusje, że był w 11-tce sezonu, a Piechniczek
z niego zrezygnował i nie zabrał finalnie na Mistrzostwa do Meksyku.
Szkoda.
05.02.2025 12:05 AM
bear Offline
Stały bywalec

Legii Warszawa gratuluję nowego bramkarza.
I nie ma w tych słowach żadnego drugiego dna, choć duże poruszenie u nas. Wielu pisze o utracie szacunku i sentymentu. Ja nie potrafię wieszać psów na człowieku, któremu tyle zawdzięczam. Złe emocje pojawiłyby się u mnie tylko wtedy, gdyby trafił do innego polskiego klubu, trochę bardziej na zachód. Wtedy byłoby mi ciężko.

Jak to było z Kovacevicem w Sportingu? Na pewno nie tak, jak to teraz piszą dziennikarze, którzy mecze oglądają na Flashcore. Do czasu kontuzji bronił wszystko, wypadł na kilka meczów, w tym czasie Amorim odszedł do Manchesteru United, nowy trener ściągnął do bramki reprezentanta Portugalii i Vladan już się nie podniósł (zagrał potem tylko dwa mecze, niestety nie dał w nich argumentów, by zostać na dłużej).
Zimą mówiło się o wypożyczeniach do Betisu czy Lens, ostatecznie jest Legia.
15 marca wraca do Częstochowy, ja na pewno nie będę gwizdał...

Inna rzecz, co stało się w Legii ze szkoleniem bramkarzy, która zawsze bramkarzami stała a teraz musi się ratować, bo ma między słupkami dwa ręczniki.
05.02.2025 06:14 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 13 327
Może Dowhan na emeryturę odszedł?

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
05.02.2025 06:27 PM
bear Offline
Stały bywalec

Jest cały czas w sztabie, ale chyba bardziej honorowo, tak jak przez lata był Lucjan Brychczy.
Wielu kibiców Legii uważa, że wszystko zaczęło się psuć odkąd za bramkarzy wziął się Arkadiusz Malarz. No i czas pokazuje, że odpalenie Miszty (który jest wybierany do 11 kolejki w Portugalii) zamiast Tobiasza było wielkim błędem.
05.02.2025 06:33 PM
ku3a Offline
Administrator

Liczba postów: 19 572
bear napisał(a):Legii Warszawa gratuluję nowego bramkarza.
właśnie się dowiedziałem.
i pierwsze co zrobiłem, to wszedłem na mycharts, żeby przeczytać co napisałeś. bo byłem pewien, że już coś napisałeś.
mam nadzieję, że to wzmocnienie da tyle, ile sobie po nim obiecuję...
i że ze zdrowiem nie będzie problemów.
bear napisał(a):Inna rzecz, co stało się w Legii ze szkoleniem bramkarzy
zgadza się...
a niektóre wybory co do sprowadzanych bramkarzy są mocno nietrafione (Strebinger).
ciekawe jak sytuacja z bramkarzami się rozwinie, bo w klubie jest jeszcze Mendes-Dudziński plus dwóch młodzieżowców.
06.02.2025 12:43 AM
bear Offline
Stały bywalec

ku3a napisał(a):mam nadzieję, że to wzmocnienie da tyle, ile sobie po nim obiecuję...
i że ze zdrowiem nie będzie problemów.
zdarzało się, że wypadał na chwilę, ale nigdy nie miał powazniejszych urazów.
W Portugalii ta jedna krótka absencja okazała się kluczowa dla jego przyszłości.

Myślę, że da Wam dużo w Europie. Z mocniejszymi rywalami, gdy mecze będą na styku może być kluczowy, przy karnych też. Pewnie pogra tylko kilka miesięcy, z tego co pamiętam Sporting ustalił klauzulę wykupu na 40mln Euro, co jest oczywiście nierealne, pewnie oddadzą go gdzieś latem za tyle, za ile go kupili (około 5mln).

Co ciekawe, żeby Legia mogła wypożyczyć Vladana ze Sportingu, musiała najpierw... Wykupić że Sportingu wypożyczonego Vinagre, bo klub z Lizbony przekroczyłby limit wypożyczeń (można mieć 6 wypożyczonych graczy). Przy okazji Legia pobiła rekord transferowy ekstraklasy, bo zapłaciła za Portugalczyka 2,5 miliona (latem na luzie sprzeda go za dwa razy więcej). Rekord świeży, bo pobity kilka dni temu przez Lecha, który na tej samej zasadzie wykupił z Feyeenordu Wallemarka
06.02.2025 01:07 AM
bear Offline
Stały bywalec

Jaga choć przegrywała, to wyciągnęła w Serbii na 3:1 i jest w dość komfortowej sytuacji przed rewanżem u siebie.

Jak wyliczył Wojciech Frączek:
Jeśli Jagiellonia wygra rewanż z Backą Topolą, oba duńskie kluby przegrają rewanże w play-off (duża szansa), Lugano przegra oba mecze w 1/8 LKE (mniejsza szansa) i Legia trafi na Jagiellonię w 1/8 LKE to w sezonie 2026/27 mamy 5 klubów w pucharach, z czego 2 w eliminacjach Ligi Mistrzów.
Dzisiaj 02:43 AM
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości