Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
180 hitów mojej listy z okazji jej pełnoletności
ku3a Offline
Administrator

Liczba postów: 19 630
RE: 180 hitów mojej listy z okazji jej pełnoletności
uff, myślałem, że nie będzie już niczego, co bardzo lubię, ale na szczęście jest "Screaming Suicide". fantastyczne miejsce!
05.12.2024 09:17 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
neo01 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 12 004
Z poprzedniej części wybieram oczywiście "Gdybym", dalej długo nic i Raz Dwa Trzy.

W ostatniej zaś jest znacznie więcej dobrego, na czele z sąsiadującymi Toolami i Voo Voo. Ale też są bardzo dobrzy Gunsi, Metallica, no i "7empest" też w sumie nie jest zły Icon_wink
05.12.2024 09:38 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
kajman Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 45 049
Wkleiłem do złego wątku. Naprawiam.
20 - Pierwszy singiel z Hackney nie zapowiadał jeszcze, że to będzie jedna z najlepszych płyt w dorobku zespołu. Natomiast drugim przywalił. Kapitalna kompozycja, bardzo dobrze wykonana. Na pewno przyczyniła się do tego Gaga, która znakomicie wpisała się w całość. Utwór nadal szaleje na mojej liście (jest już wyżej niż w tym zestawieniu i pewnie na tym drogi w górę nie zakończy). To dla mnie top 2 utworów zespołu ze sporą przewagą nad resztą.
18 - Dawno, dawno temu na koncercie w Toruniu zaczęli grać nieznany mi wcześniej utwór. A gdy zaczęli śpiewać osłupiałem (z zaskoczenia i z zachwytu), bo od pierwszych słów zorientowałem się, że to mój ulubiony wiersz Leśmiana. Do tego znakomicie przygotowany i wykonany. Miałem nadzieję, że pojawi się na ich następnej płycie, bo jest idealny do śpiewania z chórem. Także nie zaśpiewali go na żadnym z kolejnych koncertów, na którym byłem (a tylko Voo Voo słyszałem na żywo częściej). Siłą rzeczy to najdłuższy utwór w ich dorobku (bo wiersz jest bardzo długi) i przestałem już liczyć, że kiedyś go usłyszę nagranego. I nagle na ostatniej płycie zespołu się pojawił. No i musiał rządzić na liście długi czas.
17 - Tutaj tylko jako ciekawostkę podam, że to najwyżej notowany na mojej liście utwór, który nigdy nie dotarł na szczyt (ale jest teoretycznie możliwe, że kiedyś tam się znajdzie).
15 - Tutaj to o ile pamiętam toi mrsap zaprezentował nam pierwszy raz ten zespół. Radził sobie dobrze na liście, ale dopiero ten utwór stał się wielkim przebojem i do tej pory zdecydowanie bryluje wśród utworów zespołu.
14 - Tytułowy utwór z płyty jest tam jednym z najskromniejszych i raczej u nikogo więcej zbyt dobrze sobie nie radził. A u mnie od razu zaprezentował się bardzo dobrze i chociaż początkowo pozostawał nieco w cieniu innych utworów to ostatecznie prawie wszystkie przetrzymał. I nawet kiedy jakoś nie mógł mnie początkowo chwycić, to w środku utworu jest taki moment, który mi przywala.
13 - Wbrew liczbom tutaj to jednak zdecydowanie ulubiony utwór z poprzedniej płyty Goryli. I chyba u nikogo więcej tak dobrze sobie radził.
12 - I tutaj też jest to utwór, który u mnie radził sobie najlepiej i jest niekwestionowanym liderem płyty. Tutaj bez wątpliwości mogę napisać jaka jest jedna z głównych przyczyn tego, że akurat ten utwór brzmi mi najlepiej. Bo chociaż nie jestem wielbicielem solówek, to ta grana na moim ulubionym instrumencie czyli klarnecie mnie powala.
20. 543 SWEET SOUNDS OF HEAVEN - The Rolling Stones & Lady Gaga & Stevie Wonder
19. 556 ZRÓB TO CO MOŻESZ - Anna Maria Jopek
18. 560 DZIEWCZYNA - Bez Jacka
17. 580 ENEMY - Archive
16. 609 HELPLESS CORPSES ENACTMENT - Sleepytime Gorilla Museum
15. 616 SUMMERS LOST - Hurt
14. 650 DOBRY WIECZÓR - Voo Voo
13. 652 PUPPET SHOW - Sleepytime Gorilla Museum
12. 653 JERUSALEM - Hypnos 69
11. 666 POSŁUCHAJ - Myśli Rozczochrane Wiatrem Zapisane
05.12.2024 10:47 PM
Aro Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 5 184
Muszę przyznać, że tego się spodziewałem, że to jednak druga i trzecia dziesiątka będą mi najbliższe i najlepsze - 9 utworów tym razem. Tylko nr 11 mnie nie przekonuje. Za to top 10 będzie ten utwór Myśli na którego czekam.
Akurat Jerusalem i Puppet Show u mnie też najwyżej i do tego w top 10 w podsumowaniu czyli jednak wyżej, w drugiej są nry 15, 16, 17 i 20.
BezJacek nie pamiętałem, ale okazało się że to ósma dziesiątka, więc bardzo mnie cieszy,
Natomiast DW to dopiero nr 6 z płyty Voo Voo i czwarta setka i najwyżej na miejscu 4 na liście. To samo z AMJ, ale ona dwa razy zaliczyła szczyt.

I tak sobie myślę, że tak świetnie chyba się nie powtórzy. Aczkolwiek w top 10 na pewno będzie coś "mojego". Czterech utworów jestem pewien, ale może coś mnie jeszcze zaskoczy. Icon_smile
06.12.2024 08:49 PM
kajman Offline
Stały bywalec

Aro napisał(a):Akurat Jerusalem i Puppet Show u mnie też najwyżej
No proszę, jakoś mi się wydawało, że inne ich utwory lepiej sobie radziły. Ale cieszy, że jednak te najwyżej.
Aro napisał(a):tak świetnie chyba się nie powtórzy
Dla Ciebie pewnie faktycznie nie. Ale będziesz miał szansę sprawdzić częściowo, bo dzisiaj tylko sześć utworów.
10 - Słuchałem sporo nagrań Sadowskiej, ale tylko tymi z tej płyty potrafiła mnie przekonać. A ten brzmiał mi zdecydowanie najlepiej.
9 - Wydawało mi się, to będzie największy przebój zespołu, ale potem...
7 - Znam oryginał, słyszałem kilka innych wersji, ale dla mnie ta jest poza zasięgiem.
6 - Mój nr 1 z Dobrego wieczoru.
5 - Na początku nie szło utworowi rewelacyjnie, bo jednak gdzie tam w głowie przebywała pierwotna wersja, ale potem było świetnie i ta wersja przebija u mnie oryginał. Ale potem pojawił się najpierw jeden utwór, a potem cała płyta Archive. Ale potem nastąpił wielki powrót i stąd takie miejsce w podsumowaniu. A być może za jakiś czas uda się wejść na czwarte miejsce, bo w tej chwili już nie tak dużo brakuje.
10. 748 KLIKAM - Maria Sadowska
9. 783 POŻEGNANIE - Myśli Rozczochrane Wiatrem Zapisane
8. 852 ALL THAT I HAVE - Archive
7. 881 WHOLE LOTTA LOVE - Carlos Santana & Chris Cornell
6. 1001 DOKĄD IDĄ - Voo Voo
5. 1009 KOCHANA - Renata Przemyk & Igor Herbut
06.12.2024 09:44 PM
Aro Offline
Stały bywalec

kajman napisał(a):10 - Słuchałem sporo nagrań Sadowskiej, ale tylko tymi z tej płyty potrafiła mnie przekonać. A ten brzmiał mi zdecydowanie najlepiej.
a dla mnie to zaskoczenie, że załapała się do TOP10., tzn. pamiętam że to było u Ciebie, ale nie kojarzyłem, że aż tyle nastukała tych punktów. Mnie nie przekonywała, ale jeden utwór z tej płyty mi całkiem podszedł i był to tytułowy z Urszulą Dudziak.
kajman napisał(a):9 - Wydawało mi się, to będzie największy przebój zespołu, ale potem...
no i tu trafiłem po raz pierwszy, bo to mój nr 1 Myśli. 5 razy na pierwszym. Rewelacyjny kawałek.
kajman napisał(a):8. 852 ALL THAT I HAVE - Archive
a mnie ten utwór nie przekonał.
kajman napisał(a):7 - Znam oryginał, słyszałem kilka innych wersji, ale dla mnie ta jest poza zasięgiem.
Znakomita, brawurowa i dynamiczna przeróbka, u mnie nr 9 podsumowania, ale czy postawiłbym wyżej od jeszcze bardziej szalonego oryginału? Chyba jednak nie.
kajman napisał(a):6 - Mój nr 1 z Dobrego wieczoru.
u mnie nr 3 i w trzeciej dziesiątce.
kajman napisał(a):5. 1009 KOCHANA - Renata Przemyk & Igor Herbut
tu jeszcze mam większy zaskok niż ten z poz. 10.
Podsumowując - 3 utwory już uzbierałem. Wydaje mi się, że będą jeszcze 2. Icon_wink
06.12.2024 10:28 PM
kajman Offline
Stały bywalec

Aro napisał(a):Wydaje mi się, że będą jeszcze 2.
Byłbym zaskoczony gdyby nie trzy. Wydawało mi się, że trójkę odbierałeś dobrze. Może dwa z nich nie wywalczyły dużo na Twojej liście (jeden nie wiem czy w ogóle coś), ale odbierałeś pozytywnie.
06.12.2024 11:03 PM
Aro Offline
Stały bywalec

Stawiam na jeden zagramaniczny i jeden polski, to te kawałki które i u mnie szalały.
Natomiast uważam, że pozostałe dwa będą również to utwory polskie z tym, że o jednym dziś mi przypomniałeś, a drugi przypomniał się nie tak dawno w innym miejscu i który również cenię, ale na mojej liście niewiele zdziałał.
06.12.2024 11:27 PM
kajman Offline
Stały bywalec

Pierwsza czwórka przebywała na pierwszym miejscu mojej listy w sumie ponad pięć lat. W momencie gdy AMJ była tam 41 razy nie przypuszczałem, że ten wynik można pobić. Potem 65 tygodni było Błądzę i to już w ogóle nie widziałem szansy na lepszy wynik. Ale gdy Daytime zadebiutowało na szczycie to od razu czułem, że ten wynik może być zagrożony. No i jest 113 tygodni. Pewnie więcej nie będzie, ale tego wyniku to jednak pobić się raczej nie da.
4 - Bezsprzecznie największy przebój AMJ na mojej liście, ale nie mam pewności czy to jej nr 1. W topie AMJ na forum LP3 nie wygrało, nie pamiętam jak tutaj, ale na pewno nie było to zwycięstwo bezdyskusyjne (nawet jeżeli było), o czym świadczy także to, że tego nie pamiętam.
3 - To z kolei na pewno mój nr 1 Voo Voo. Pochodzi z 7, która w moim odczuciu jest sporo słabsza od Dobrego wieczoru i pozostałe utwory z niej radziły sobie znacznie słabiej albo w ogóle nie radziły (z DW tylko pierwszy singiel się nie załapał).
2 - Archive ceniłem jeszcze w czasach przedlistowych, ale potem przez kilkanaście lat tylko Light okazało się być wielkim przebojem. A tutaj jak groma z jasnego nieba pojawiło się to nagranie zapowiadające płytę. Rozwaliło mnie od razu, od razu też wiedziałem, że będzie długo panowało i że to moje podium nagrań zespołu (swoją drogą jest to masakrycznie długie czasowo podium - ponad 50 minut muzyki).
Swoją drogą ciekawie się ułożyło, że w tym podsumowaniu o drugim miejscu decydowała liczba zwycięstw. Teraz już nie decyduje, a DT rusza w pogoń za liderem (sporo jednak jeszcze mu brakuje).
1 - Przed wydaniem płyty znałem tylko jedno nagranie koncertowe tego utworu i to takie, gdzie mało co można było usłyszeć. Potem pojawiła się płyta, nagranie mnie zachwyciło, ale... Wtedy na mojej liście pojawiały się tylko utwory, które były w tym czasie już na jakiejś liście. Ten utwór był u beara i chyba także mateusza, ale przed wydaniem płyty zdążył wypaść. Po trzech miesiącach stwierdziłem, że tak być nie może i zmieniłem zasady tworzenia mojej listy.
4. 1074 TO CO NIENAZWANE - Anna Maria Jopek
3. 1788 CZWARTEK - Voo Voo
2. 1788 DAYTIME COMA - Archive
1. 2112 BŁĄDZĘ - Myśli Rozczochrane Wiatrem Zapisane
07.12.2024 07:39 PM
Aro Offline
Stały bywalec

kajman napisał(a):Pierwsza czwórka przebywała na pierwszym miejscu mojej listy w sumie ponad pięć lat.
Icon_razz
Dla mnie najlepsze utwory to oczywiście te środkowe. Czwartek był u mnie na szczycie tylko raz, ale 15 miejsce w podsumowaniu uważam za wybitny wynik, a DC było 20 razy, a w podsumowaniu ..wciąż mi tam miesza.
Tak, To co nienazwane odbieram pozytywnie, utwór pojawił się na kilka tygodni na mojej liście, ale to Zrób co możesz jest moim zdecydowanym nr 1 na ID.
Lider ma jak na razie ogromną przewagę, więc zostawię to dla tych którzy trzymają za niego kciuki.
Dzięki za podsumowanie. Icon_smile
07.12.2024 09:32 PM
kajman Offline
Stały bywalec

Aro napisał(a):Zrób co możesz jest moim zdecydowanym nr 1 na ID
U mnie tylko nr 2. Chociaż gdybym brał pod uwagę także texty to pewnie byłoby wyżej.
07.12.2024 10:20 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 12 004
No cóż, z całej pierwszej 20. moim zdecydowanym faworytem jest oczywiście utwór na najniższej pozycji.
Dalej dłuższa przerwa i "Dokąd idą". Na plus jeszcze "Dobry wieczór" i "Whole Lotta Love", choć tu jednak wolę oryginał (który i tak ostatnio u mnie sporo stracił).
Dzięki za prezentację Icon_smile
07.12.2024 10:44 PM
tadzio3 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 7 073
Przeglądałem to podsumowanie, ale nie komentowałem. Teraz kilka słów.
Na pewno lista Kajmana jest specyficzna, ale dobrze oddaje Twój charakter Icon_smile Lista ma już 18 lat i pewnie mniej więcej tyle ile mamy Mycharts. Na forum LP3 jestem już ponad 20 lat, gdzie swego czasu szukałem takich osób, którzy tworzą własną listę. Wcześniej nikogo takiego nie znałem.
A co do samego zestawienia najbardziej oczekiwałem samej czołówki zastanawiając się nad kolejnością. Nr 1 raczej przewidywałem, ale kilka pozostałych miejsc już niekoniecznie.
kajman napisał(a):157. 94 MESS IT UP - The Rolling Stones
Kawałek, który stał się ogólnym przebojem zespołu. Jeden z niewielu "przebojów" w tym znaczeniu Icon_wink
kajman napisał(a):148. 96 MOTOREK - Grzegorz Turnau
Bardzo lubiłem. U mnie dotarło nawet na szczyt.
kajman napisał(a):145. 97 GDY CHIŃCZYCY MÓWIĄ GAN PAI - Kazik
A tego Kazia mimo wielu odsłuchań nigdy nie polubiłem.
kajman napisał(a):131. 106 BEZ HAJE - 032
Trochę zapomniany kawałek, ale był u mnie na liście i czasem do niego wracam.
kajman napisał(a):126. 109 FRRUUU - Blade Loki
Już zapomniałem, że u Ciebie tak dobrze to sobie radziło Icon_smile
kajman napisał(a):77. 157 DUŻA RYBA - Przyjaciele Karpia 2014
To mnie zawsze zaskakiwało, ale i radowało Icon_smile
kajman napisał(a):47. 248 O PRZYJAŹNI - Piotr Bukartyk
Piękny kawałek, być może mój numer 1 Bukartyka.
kajman napisał(a):7. 881 WHOLE LOTTA LOVE - Carlos Santana & Chris Cornell
To jest bardzo udana wersja. Oczywiście, że jednak oryginał, to oryginał, ale jeżeli ktokolwiek inny miałby tę piosenkę zaśpiewać równie dobrze, to byłby to tylko Cornell.
kajman napisał(a):5. 1009 KOCHANA - Renata Przemyk & Igor Herbut
To taki pół autocover, ale mógłbym pokusić się o stwierdzenie, że lepszy od wersji z Nosowską.
kajman napisał(a):2. 1788 DAYTIME COMA - Archive
Myślę, że z czasem wyprzedzi Myśli. Ale, że Archive ma tyle samo punktów co nr 3 czyli Voo Voo to niesamowity zbieg okoliczności Icon_smile
kajman napisał(a):1. 2112 BŁĄDZĘ - Myśli Rozczochrane Wiatrem Zapisane
No i wieczny utwór Twojej listy, który kojarzy mi się z Tobą. W zasadzie jak i ten zespół zupełnie dla mnie anonimowy swego czasu. Nie wiem w sumie skąd on się wziął, ale z jednym kawałkiem zahaczył o moją listę. No a ten kawałek... No cóż, jest dla mnie totalnie przeciętnym utworem. Ale cóż, musi jednak coś w sobie mieć skoro przez kilkanaście lat nie spada z listy Icon_smile

MOJA LISTA DO ODSŁUCHU
21.12.2024 03:24 PM
kajman Offline
Stały bywalec

tadzio3 napisał(a):Jeden z niewielu "przebojów" w tym znaczeniu
Tutaj bym się zgodził, że toi jeden z utworów z mojej listy, który poza tym był wielkim hitem (także na tym forum).
tadzio3 napisał(a):Trochę zapomniany kawałek
I w ogóle mało znany wykonawca. W sieci niewiele jest ich utworów.
tadzio3 napisał(a):Piękny kawałek, być może mój numer 1 Bukartyka.
U mnie na pewno jego podium. Wyniki z mojej listy w znacznym stopniu pokrywają się z wynikami mojego (na razie wstępnego) TWC.
tadzio3 napisał(a):jednak oryginał, to oryginał
Jakoś oryginał nigdy mnie tak nie porwał.
tadzio3 napisał(a):mógłbym pokusić się o stwierdzenie, że lepszy od wersji z Nosowską
Dla mnie jest to oczywiste, chociaż pierwowzór też bardzo cenię.
tadzio3 napisał(a):Myślę, że z czasem wyprzedzi Myśli.
Ja też tak myślę. Myśli, żeby osiągnąć taki wynik potrzebowały około 200 tygodni. Archive ponad 30 mniej. No i część strat już zdążyło odrobić.
tadzio3 napisał(a):niesamowity zbieg okoliczności
Fakt, sam byłem zaskoczony.
21.12.2024 06:08 PM
tadzio3 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 7 073
kajman napisał(a):I w ogóle mało znany wykonawca. W sieci niewiele jest ich utworów.
Dodatkowo "pogarsza sprawę" nazwa wykonawcy. Ciężko ją znaleźć w sieci gdy wpiszesz samą nazwę Icon_wink
kajman napisał(a):Ja też tak myślę. Myśli, żeby osiągnąć taki wynik potrzebowały około 200 tygodni. Archive ponad 30 mniej. No i część strat już zdążyło odrobić.
No i raczej nie będzie sytuacji, że Myśli wygrają na przeczekaniu aż Archive spadnie, bo to się nie wydarzy Icon_cool

MOJA LISTA DO ODSŁUCHU
21.12.2024 07:17 PM
kajman Offline
Stały bywalec

tadzio3 napisał(a):Ciężko ją znaleźć w sieci gdy wpiszesz samą nazwę
Prawda. O ile pamiętam to cokolwiek znalazłem dopiero szukając wewnątrz tuby.
tadzio3 napisał(a):No i raczej nie będzie sytuacji, że Myśli wygrają na przeczekaniu aż Archive spadnie, bo to się nie wydarzy
Myślę, że to Myśli wypadną, raczej jeszcze nie teraz, ale rzadko kiedy przykopują mi tak jak im się dawniej zdarzało.
21.12.2024 07:32 PM
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości