Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Euro 2024
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 12 757
RE: Euro 2024
Ja bardzo lubiłem Hiszpanię w latach '90 i na początku '00, ale tikitaka zamieniła to w niemalże nienawiść.
Na szczęście już porzucili ten styl, na tym Euro grają bardzo fajnie. Przynajmniej to co widziałem.

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
10.07.2024 11:57 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Miszon Offline
Stały bywalec

bear napisał(a):"Foden - jego też chyba kąpał Messi kiedyś” - Jacek Laskowski i tekst mistrzostw.
A ja włączyłem pod koniec i coś lepszego usłyszałem:

"(ktoś tam) rozsmarował obrońcę jak masełko na chałeczce"
Icon_lol

11.07.2024 12:38 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
bear Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3 000
Marciniak sędzią technicznym finału...
Głównym Francuz Francois Letexier, nawet go nie kojarzę z twarzy. No i szkoda, że nie Orsato, zasłużył za całokształt.

Marciniak pewnie ma jeszcze jedno Euro na widoku, jeśli wcześniej nie ucieknie do Arabów.
11.07.2024 01:19 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Szkoda, że nie Orsato.

11.07.2024 01:22 PM
bear Offline
Stały bywalec

Chyba najszczęśliwszy dla nas sędzia w historii.
Dwa baraże, Hiszpania (tam akurat się nie popisał, ale potem przy okazji meczu w lidze włoskiej przeprosił Zielińskiego za niepodyktowanie karnego), teraz widzę jeszcze że były Niemcy na otwarcie stadionu w Gdańsku i jesienią Czechy w Warszawie.
W Katarze finał zabrał mu znakomity wtedy Marciniak, teraz powinni się zamienić.
11.07.2024 01:31 PM
bear Offline
Stały bywalec

ku3a napisał(a):brawa i gratulacje!
dzięki, chociaż to mocno zaskakujące, bo w typerach przeważnie szorowałem ogon. Tutaj złapałem taką serię że aż szkoda, że nie grałem u prawdziwego bukmachera.
Ale w półfinałach już zrobiłem całe 3/22 (obie strzelą w drugim meczu), więc wszystko zdaje się wracać do normy.

ku3a napisał(a):najbardziej kibicowałem Hiszpanii i... Holandii (nie tylko w Europie, ogólnie, na świecie). co to by był za finał!
u mnie to już od dawna jest płynne i często zmienia się z biegiem turnieju. Sporo jest drużyn które kiedyś lubiłem a dziś już nie, i odwrotnie. Chyba tylko Niemcom nigdy nie zdarzyło mi się kibicować (ale bywały pojedyncze mecze, w których dobrze im życzyłem).
11.07.2024 04:48 PM
bear Offline
Stały bywalec

Po finale wrzucę swoje indywidualne rankingi, w zespołowym już nic nie powinno się zmienić.

TOP23 moich ulubionych drużyn na Euro2024.

1. Gruzja
Mistrzowie mojego serca. Walka, pasja, wiara i fura szczęścia, na którą jednak solidnie zapracowali.
Najlepszy mecz turnieju (z Turcją), największa sensacja (z Portugalią), najpiękniejszy choć krótki moment z Hiszpanią gdy po kwadransie oblężenia wyszli wreszcie ze swojej połowy (chyba niepotrzebnie ich wkur**ali).
Genialny bramkarz, wspaniały Kvara, ale nade wszystko - zespół.
Mały wielki kraj, który bardzo teraz potrzebował takich chwil.

2. Słowacja
Jednak można się ładnie starzeć.
Dwie dawne gwiazdy ekstraklasy, liderzy z PSG i Napoli, 37-letni rezerwowy obrońca Herthy, dwa senne koszmary kibiców Rakowa (Schranz i Vavro zabili nasze marzenia w Pradze i Kopenhadze).
I ta ferajna była o kilkadziesiąt sekund od wyrzucenia Anglii.
Za każdym razem, gdy na placu pojawiał się Lubomir Tupta żałowałem, że karierę zakończył Robert Jeż (duet Tupta - Jeż, ależ to by hulało...)

3. Szwajcaria
Niby od zawsze taka sama, ale teraz do żelaznej konsekwencji dołożyli odrobinę polotu. I czarodziejski byczek Shaqiri... Szkoda, że skończyło się jak zawsze.

4. Słowenia
Królowie remisów, współtwórcy jednego z najpiękniejszych 0:0 jakie widziałem, ale karne jeszcze muszą potrenować.

5. Rumunia
Nawet jeśli tak jak w 1994 roku czułem się tylko przez jeden mecz, to i tak było fajnie.

6. Albania
Zrobili w grupie śmierci tyle, ile się dało, jeśli nie więcej. No i ten moment z Italią.

7. Turcja
Taktykę zostawiają innym, tu jest zawsze pełen żywioł z przodu i beztroska z tyłu. Plus najlepsza parada bramkarska od interwencji Fabiańskiego ze Szwajcarią w 2016.

8. Hiszpania
Wreszcie zespół, który wygrał coś więcej niż moją sympatię, a nawet jak do tej pory wygrał wszystko. I oby tak zostało do końca. 

9. Dania
Najsłabsza od dawna, cień drużyny sprzed lat. Jeden z najpiękniejszych momentów turnieju - gol Erikssena równo 3 lata po swoim dramacie...

10. Austria
Moja największa "ekspercka" wtopa ale czuję, że jeszcze swoje w przyszłości zrobią.

11. Chorwacja
Gdy zobaczyłem, że mecz z Hiszpanią wchodzi ratować Perisic (myślałem, że już nie gra w piłkę) to wystraszyłem się, że następni na zmianę wejdą Prosinecki i Suker, bardzo średniej wieku by nie zawyżyli. Smutno się patrzyło na zmierzch ekipy, której kibicowałem zawsze (aczkolwiek Włochów powinni wyrzucić).

12. Ukraina
Sportowo największy zawód, choć z każdej innej grupy by się wygrzebali i dzielnie walczyli do końca.
Szkoda, bo żaden inny naród nie zasługiwał bardziej na chwilę zapomnienia i radości.

13. Holandia
Kiedyś uwielbiałem, dzisiaj nie potrafię. Obleśny trener wcierający gile z nosa w wymiętą polówkę i nazwiska, które zapominam 5 minut po meczu. Od lat nie potrafię ich z powrotem na dłużej polubić.

14. Niemcy
Najlepsi Niemcy od dekady, dało się ich lubić. Gdyby odpuścili mecz ze Szwajcarią to jutro graliby w finale, ale to na szczęście nie siatkówka żeby robić takie kombinacje.

15. Portugalia
Gdy kiedyś już nie będą musieli grać w 10 to będą jedną z najlepszych ekip w Europie.

16. Czechy
Trochę mieli pecha, ale szczęściu trzeba pomóc, a oni za bardzo nie umieli.

17. Anglia
Duży awans po półfinale, ale to nie może zamazać tego, że wcześniej byli jak herbata parzona siódmy raz z tej samej torebki wymieszana z mlekiem.

18. Szkocja
Grali jak zawsze i odpadli jak zawsze, bez zaskoczenia ale też bez katastrofy, na którą zanosiło się po pierwszym meczu.

19. Francja
Niestrawna jak tygodniowa bagietka ze stęchłym serem.

20. Włochy
Rozgotowanego spaghetti na talerzu nie uratuje nawet świeże Calafiori.

21. Belgia
Drzewa umierają. [VAR] Drzewa umierają stojąc.

22. Węgry
Dawniej byliby w czołówce sympatii, dziś jednak nie umiem do końca oddzielić sportu od innych rzeczy. Sympatię budził we mnie tylko ten rezerwowy gruby napastnik - gdy na niego patrzyłem to nachodziła mnie ochota, by wziąść piłkę pod pachę i zwołać starych kompanów na boisko, bo dlaczego nie.

23. Serbia
Jak wyżej. Nie zapamiętam z niczego pozytywnego bandy grającej mecze towarzyskie z *****.

13.07.2024 09:00 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Chyba tyle meczów w tak krótkim czasie to dla mnie stanowczo za dużo piłki. Zwłaszcza, że tak wiele z nich było tak nudnych.
Czyżby był tylko 1 celny strzał przez 45 minut?

14.07.2024 09:56 PM
barb42 Offline
Dużo pisze

Liczba postów: 498
Pamiętam bramki Iniesty, miło go zobaczyć na trybunach.
Zasłużone zwycięstwo Hiszpanii, byli lepsi od Anglików, co potwierdza moja szkocka rodzina.
14.07.2024 11:11 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Hiszpania była chyba wg wszystkich bezsprzecznie najlepsza na tym turnieju, dobrze że finał tego nie popsuł.

14.07.2024 11:19 PM
bear Offline
Stały bywalec

Dla porządku - ostateczna klasyfikacja ligi typerów MyCharts

1. Bear 306
2. piotreklp3 294
3. Yacy24 287
4. Miszon 286
5. ku3a 267
6. PedroMatteo 255
7. santosz 240
8. PSchabinski 24

W generalnej klasyfikacji zająłem 38 miejsce (zwycięzca miał 359 pkt), gdyby nie zgubione 11 pkt byłbym 17.
Nigdy w żadnej tego typu zabawie nie poszło mi tak dobrze.

Generalnie bawiłem się bardzo dobrze i Wam też za wspólną zabawę dziękuję.
16.07.2024 11:44 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 11 172
Dzięki Marcin - i nieco spóźnione, ale szczere gratulacje Icon_smile
Twoje opisy drużyn fantastyczne - oddające również generalnie moje emocje Oklasky
Finał oglądaliśmy już w nieco forumowym (tym czy innym) gronie - wszyscy kibicowali jednej drużynie, więc tym bardziej było przyjemnie Icon_smile
No i finał tego finału - gol na 2:1 był truskawką na torcie tych rozgrywek Icon_smile

Ale przyda się chyba wszystkim tym razem już pełne 4 lata odpoczynku od ME...

WOLNE MEDIA!!!
17.07.2024 09:51 AM
Odpowiedz