Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
off-topic od topu Sophie Ellis-Bextor
Miszon Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 11 370
Dołączył: Aug 2008
Post: #61
RE: off-topic od topu Sophie Ellis-Bextor
U nas do kiszonej używa się też buraków, przez to kapusta nie jest taka kwaśna i ma czerwony kolor.

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
10.10.2019 02:20 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
kajman Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 39 944
Dołączył: Jun 2007
Post: #62
RE: off-topic od topu Sophie Ellis-Bextor
neo01 napisał(a):kiszona
Kiedyś lubiłem, teraz tak średnio. Ale tylko surową, bo gotowana to dla mnie ohyda.
neo01 napisał(a):z kminkiem
Jeden z najmniejszych koszmarów mojego dzieciństwa, a byłem na jego punkcie przewrażliwiony. Kiedyś ugryzłem piętkę chleba i stwierdziłem, że to chleb z kminkiem i nie będę go jadł. Rodzice twierdzili, że to bzdura i okazało się, że miałem rację. Było jedno ziarno w drugiej piętce.
10.10.2019 02:27 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Miszon Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 11 370
Dołączył: Aug 2008
Post: #63
RE: off-topic od topu Sophie Ellis-Bextor
kajman napisał(a):Było jedno ziarno w drugiej piętce.
Niczym pies szukający narkotyków na lotnisku! Icon_razz

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
10.10.2019 02:38 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
AKT! Offline
jegomość
*****

Liczba postów: 24 550
Dołączył: May 2008
Post: #64
RE: off-topic od topu Sophie Ellis-Bextor
kiszona jest przepyszna! jak byłem młodszy, nie lubiłem, ale teraz kocham!
i do brukselki też dorosłem -- ale zwykle dodaję ją do ryżu/kaszy/makaronu z czymś -- raczej nie saute

z kapusty są też dwa dania kuchni orientalnej, które uwielbiam: kimchi (to national tresure obu korei, fermentowana kapusta z chili) i okonomiyaki (zwane też japońską pizzą, ale to raczej naleśnikowo-kapuściany placek smażony z dodatkami)

o ile okonomi zdarza mi się czasem przygotowywać, to kimchi sam nie kisiłem, ale obiecałem sobie, że tej zimy to się wreszcie stanie!

— ——————
—— ——— ——————
————— ———————
————
— ————— — ——
———
10.10.2019 03:19 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
neo01 Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 9 957
Dołączył: Dec 2009
Post: #65
RE: off-topic od topu Sophie Ellis-Bextor
Skoro już tu trafiłem, to dodam tylko, że jak byłem mały (powiedzmy z 7-10 lat) to potrafiłem wyjeść z pół mniejszego słoika bezpośrednio kapusty kiszonej.

WOLNE MEDIA!!!
11.11.2019 02:48 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  OFF-TOPIC prz_rulez 371 201 163 02.05.2023 03:30 PM
Ostatni post: thestranglers

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości