Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
seriale
neo01 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 14 276
RE: seriale
Ja tam bardzo lubiłem pozytywizm i Młodą Polskę i generalnie lektury, które wtedy były.
Najbardziej chyba męczyłem się przy "Nad Niemnem", ale jak się opuszczało opisy przyrody, to nie było tak źle.
Tempo przy pozytywizmie rzeczywiście było duże i dlatego "Lalkę" kończyłem dopiero jak kończyliśmy ją omawiać, ale zdecydowanie było warto, bo ostatnie kilkadziesiąt stron to rewelacja (podobnie jak w "Zbrodni i karze").
W każdym razie pozytywizm to była bardzo miła odmiana po męczącym i nudnym jak flaki z olejem romantyzmie.
11.02.2026 09:38 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
kajman Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 49 828
neo01 napisał(a):W każdym razie pozytywizm to była bardzo miła odmiana po męczącym i nudnym jak flaki z olejem romantyzmie.
Ja tam wolę romantyzm. Dziady III rewelacja, Boska komedia znakomita, a Irydion (nie był lekturą, przeczytałem dla przyjemności) najlepszy. Inna kategoria to Fredro, ale on pisał wbrew nurtowi. I dobrze, bo Słowacki (dobra Balladyna, beznadziejny Kordian) próbował się dostosować i kiepsko mu szło. Prusowi poszło lepiej, bo balansował w powieściach na granicy pozytywizmu i romantyzmu i widać, że jego sympatia była po stronie bohaterów romantycznych (Wokulski, Ramzes XIII). W krótszych formach niestety wpadał w sidła pozytywizmu i wychodziło mu to fatalnie.
11.02.2026 09:57 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
neo01 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 14 276
Mnie czytanie utworów wierszowanych niezwykle męczyło. "Kordian" to już było coś fatalnego, przeczytałem może parę stron, "Nie-Boska..." Icon_wink była z tego wszystkiego najlepsza, "Dziady" omawialiśmy jak byłem chory - i bardzo dobrze, a "Pana Tadeusza" czytałem na raty - połowę w podstawówce, połowę w liceum Icon_lol
"Balladyna" była w podstawówce (rzeczywiście dobra), więc jej nie liczę.
11.02.2026 11:02 AM
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 15 580
"Kordian" był fajny, ale się nabijaliśmy z bohatera (że ze strachu zemdlał już u celu) Icon_wink2 , "Nie-Boskiej" w ogóle nie pamiętam, "Dziady" miały ŚWIETNE momenty (to z wywoływaniem duchów, ta część co gość siedział w więzieniu i obrażał Boga, jeszcze parę innych) i fatalną tą część, co go wiozą na Syberię (nuda na maxa), "Pan Tadeusz" czytało się sprawnie i szybko, ale fabuła banalna, niewarta takiej formy - można rzec, że przerost formy nad treścią.

W ogóle lubiłem czytać utwory sceniczne, wolę je często przeczytać, niż obejrzeć na scenie.

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
11.02.2026 11:12 AM
bear Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 4 020
Dla porównania: zwiastun drugiej "Lalki".
Czyli da się normalnie.

24.02.2026 11:05 AM
Odpowiedz