Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ostatnio obejrzany film...
Miszon Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 15 324
RE: Ostatnio obejrzany film...
Wojna światów 2025
Ice Cube i Eva Longoria (m.in.) w nowej wersji starej historii. Potwory bardzo podobne do tych z wersji z Tomem Cruisem, nawet niemal identyczne dźwięki wydają. Akcja dzieje się w większości na ekranie komputera, przed którym siedzi Ice Cube, pracujący w jakiejś rządowej agencji szpiegującej obywateli, ale używa on tej aparatury również do notorycznej inwigilacji własnej rodziny: córki, syna, chłopaka córki (żona nie żyje od kilku lat).
Akcja toczy się bardzo szybko, cały czas przełączamy się między obrazem z kamer przemysłowych, komunikatorami, stronami internetowymi i spotkaniami na Zoomie. Jest tu dużo chaosu, jak dla mnie za dużo, zmęczyło mnie to, może jednak jestem za stary na taki informatyczny natłok danych Icon_wink . Poza tym trochę psychologizacji, nieco moralizatorstwa a może raczej morałów (na szczęście nie wciskanych na maxa w oczy, ale i tak podawanych mało wiarygodnie i totalnie od czapy).
Mimo bardzo szybkiej akcji całość mi się jednak dłużyła i zmęczyła, jest to wszystko mało wiarygodne i nawet w kategorii filmów "alien attack" raczej średnie.
Zdecydowanie wolę wersję z Cruisem, gdzie jednak były momenty spowolnienia i oddechu i takie gdzie zamiast wszystko na łupu cupu, to czasem było klimatycznie i chyba te momenty były nawet ciekawsze.
Być może film i "przemiana" bohatera byłby bardziej wiarygodny, gdyby miał lepszego aktora. Ice Cube jest nomen omen zimny, wyprany z emocji, przechodzi niemalże bez mrugnięcia okiem do kolejnej sceny, a wokół giną ludzie, upadają budynki, a śmierć nieraz zagląda w oczy jego najbliższym.
Na plus, że film nie jest długi (93 minuty).

3+/6

[Obrazek: jswidget.php?username=Miszon&num...gewidget=1]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.07.2025 12:25 PM przez Miszon.)
31.07.2025 12:24 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
Miszon Offline
Stały bywalec

Ciekawe jest to, że filmu nie można ocenić na filmwebie, bo ten twierdzi, że jeszcze nie było premiery.

31.07.2025 12:39 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne Odpowiedz cytując ten post
neo01 Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 13 982
Widzę, że wpis o nim dodali dopiero 6 dni temu w ogóle.
Może mają sezon urlopowy i nie ma kto tego ogarniać Icon_razz

W ogóle poprzednia wersja była jednym z gorszych filmów, jakie widziałem, a na pewno jednym z najmniej angażujących i totalnie rozczarowujących.
31.07.2025 01:06 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

A którą masz na myśli: w 2005 były dwie, jedna Spielberga, druga jakiegoś małego znanego reżysera, ta druga była totalną kaszaną, a co gorsza miała ciąg dalszy w 2008.
Tej Spielberga dałem też 3+/6, ale potem widziałem w TV z półtora raza i już mi się bardziej podobała, dziś dałbym 4/6.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.07.2025 04:06 PM przez Miszon.)
31.07.2025 04:05 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Aż musiałem się upewnić, ale niestety Spielberga Icon_rolleyes
Nie wiem, może w złych warunkach (akademikowych) oglądałem, może miałem za bardzo wygórowane oczekiwania, ale ten film mnie naprawdę meeega rozczarował.
Zero napięcia, zero jakiejś fabuły, która mogłaby zaciekawić, akcji jak na lekarstwo, no nudy, panie, straszne.
Dlatego się zdziwiłem, że ktoś może mieć ochotę oglądać jeszcze zapewne słabszą wersję tego...
20.08.2025 04:33 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Z ciekawości jeszcze spojrzałem jak inni oceniają nową wersję.
No i byłeś bardoz łaskawy - na FW od publiki 2,7, krytycy - 2,4. Na RT 3% pozytywnych cen, chyba jeden z najgorszych wyników w historii.
Film był ponoć kręcony w 2020 r. (!), 5 lat sobie przeleżał, ciekawe dlaczego... I to ponoć jedno wielkie lokowanie produktu.
Musieliby mi zapłacić, żeby po takie coś sięgnąć.
21.08.2025 04:45 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Ten z Ice Cube?
No ja nie znałem ocen, bo niby skąd, oglądałem zaraz jak była premiera, wyskoczyła mi reklama po prostu. Zresztą jak pisałem, jak oglądałem to film nawet nie miał profilu na fw, nie mogłem nawet ocenić. Zatem nie miałem możliwości wiedzieć przed obejrzeniem, że to taki crap.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.08.2025 04:58 PM przez Miszon.)
21.08.2025 04:54 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

No tak, ale zaskakująco wysoko oceniłeś, co mnie zdziwiło po prostu.
Na tej platformie na pewno można znaleźć ciekawsze produkcje Icon_smile
21.08.2025 06:25 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

To nie jest wysoka ocena.
Aczkolwiek teraz bym obniżył jezcze o pół albo o 3/4.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.08.2025 06:38 PM przez Miszon.)
21.08.2025 06:37 PM
kajman Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 49 272
Miszon napisał(a):To nie jest wysoka ocena.
Oceniasz od zera czy od jeden?
21.08.2025 06:38 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

od 1. Skala szkolna.
Powiedzmy, że teraz jak "przeżułem ten film" dałbym 3-, może nawet 2+. Rzadko daję mniej niż 3, coś tam w filmach chcę jednak znaleźć, z takich głośnych tytułów no to Diunie dałem coś podobnego, a z dzisiejszego punktu widzenia, to oceniłbym ją jeszcze niżej, bo na sam myśl o niej to coś mi się robi - zupełnie nieoglądalna dziś mi się wydaje.

A wybrałem tamten film bo mi reklama na głównej wyskoczyła, lubię tę tematykę, no i nie był długi, miałem akurat tyle czasu na obejrzenie.

21.08.2025 06:44 PM
kajman Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 49 272
Miszon napisał(a):od 1. Skala szkolna.
W takiej sytuacji faktycznie nie jest za wysoka.
21.08.2025 06:55 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Jednak dość wysoka jak na moje, ale mniejsza z tym.
21.08.2025 07:13 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

"Sinners" / "Grzesznicy"
W końcu obejrzałem - co to był za film!
Połączenie horroru, dramatu i westernu, a wszystko to oblane gęstym muzycznym sosem. Rewelacja od strony technicznej, zdjęcia po prostu zachwycające (akcja toczy się głównie nocą), świetnie oddany duch epoki (lata 20. XX w.?), no i ta muzyka - nie tylko blues czy country, ale też irlandzkie korzenne rytmy - pięknie to wszystko, nomen omen, zagrało Icon_smile
Scenariuszowo ciekawy, mimo że tematyka wydaje się być mocno przewałkowana, tutaj pokazane jest to naprawdę zajmująco i nie sztampowo, a przede wszystkim z wielkim serduchem.
No i aktorstwo - Michael B. Jordan w podwójnej roli głównej to pewnie mocny kandydat do Oscara, pozostałe, drugoplanowe kreacje też bardzo dobre, a jako smaczek Buddy Guy w epilogu Icon_smile
Jednym słowem: bardzo polecam (sam byłem nieco sceptyczny, bo nie jestem fanem horrorów, ale tu jest zdecydowanie co innego).
Mocne 8/10.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.11.2025 10:18 PM przez neo01.)
11.11.2025 10:17 PM
bear Offline
Stały bywalec

Liczba postów: 3 896
Zamach na papieża

Chodzę do kina raz na kilka lat, więc skoro to zrobiłem w zeszłym miesiącu to w sumie wypada coś o tym napisać.

W kościele Pasikowskiego od zawsze jestem ministrantem, dlatego niepokoiło mnie to, jak ostatnio spuścił z formy, reżysersko i scenariuszowo, do tego stracił też czutkę do aktorów (fatalne i niepotrzebne "Psy 3", "Jack Strong" z jedną miną Dorocińskiego przez cały film). Dlatego bałem się tego filmu bo doskonale wiedziałem, że to tego tematu przymierzał się przez całe życie.
Film jest reklamowany jako ostatnie wspólne dzieło Pasikowskiego i Lindy i mam nadzieję, że panowie wytrwają w tym postanowieniu.
Trudno im będzie zrobić jeszcze coś lepszego.
Ten film jest tak gęsty, że bez większego zawahania umieściłbym go w czołówce wszystkich filmów tego reżysera, jest tak pasikowski, że bardziej się już chyba nie da.
Doejchało wszystko. Aktorstwo (od zawsze mam słabość do Karoliny Gruszki), klimat, narracja, tempo.
Bardzo mocne 8/10.
11.11.2025 10:46 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Nominacje do Złotych Malin:

NAJGORSZY FILM

"The Electric State"
"Hurry Up Tomorrow"
"Na zaginionych ziemiach"
"Śnieżka"
"Wojna światów"

NAJGORSZY AKTOR
Dave Bautista – "Na zaginionych ziemiach"
Scott Eastwood – "Alarum"
Ice Cube – "Wojna światów"
Jared Leto – "Tron: Ares"
The Weeknd – "Hurry Up Tomorrow"

NAJGORSZA AKTORKA
Ariana DeBose – "Miłość boli"
Heather Graham – "Rewolwerowcy"
Milla Jovovich – "Na zaginionych ziemiach"
Rebel Wilson – "Ślub w ogniu"
Michelle Yeoh – "Star Trek: Section 31"

NAJGORSZY AKTOR DRUGOPLANOWY
Wszystkie siedem sztucznych krasnoludków – "Śnieżka"
Nicolas Cage – "Rewolwerowcy"
Stephen Dorff – "Ślub w ogniu"
Greg Kinnear – "Namierzony"
Sylvester Stallone – "Alarum"

NAJGORSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA
Anna Chlumsky – "Ślub w ogniu"
Gal Gadot – "Śnieżka"
Eiza Gonzalez – "Fontanna Młodości"
Amara Okereke – "Na zaginionych ziemiach"
Isis Valverde – "Alarum"

NAJGORSZY REŻYSER
Paul W.S. Anderson – "Na zaginionych ziemiach"
Rich Lee – "Wojna światów"
Joe i Anthony Russo – "The Electric State"
Trey Edward Shults – "Hurry Up Tomorrow"
Marc Webb – "Śnieżka"

NAJGORSZY SCENARIUSZ
"The Electric State"
"Hurry Up Tomorrow"
"Na zaginionych ziemiach"
"Śnieżka"
"Wojna Światów"

NAJGORSZY EKRANOWY DUET
Wszystkie siedem sztucznych krasnoludków – "Śnieżka"
Ariana DeBose i Ke Huy Quan – "Miłość boli"
Robert De Niro i Robert De Niro – "The Alto Knights"
Ice Cube i jego kamera na Zoomie – "Wojna światów"
The Weeknd i jego monstrualne ego – "Hurry Up Tomorrow"

NAJGORSZY PREQUEL, REMAKE, ZRZYNKA LUB SEQUEL
"Pięć koszmarnych nocy 2"
"Smerfy. Wielki film"
"Śnieżka"
"Star Trek: Section 31"
"Wojna światów"

Haha, znalazło się nawet wspominana tu przeze mnie "Wojna światów", o której przyznam że już zapomniałem że oglądałem i widzę że raczej to 3+ było na wyrost i obniżyłbym jeszcze o 1 Icon_wink .
No i "Śnieżka", czyli film o którym było dużo i głośno, zanim wszedł na ekrany i zupełna cisza jak już się pokazał.

13.01.2026 08:20 PM
AKT! Offline
jegomość

Liczba postów: 25 939
Miszon napisał(a):The Weeknd – "Hurry Up Tomorrow"
uhuhu, ile nominacji; to ciekawe, że ten niefortunny serial mu nie wystarczył; było trzymać się muzyki Icon_razz

poza tym i "śnieżką" (którą, dopiero sobie przypomniałem, że przecież widziałem) zupełnie nie kojarzę tegorocznych nominowanych

— ——————
—— ——— ——————
————— ———————
————
— ————— — ——
———
13.01.2026 09:59 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

Miszon napisał(a):Ice Cube i jego kamera na Zoomie – "Wojna światów"
Rozwaliło mnie to Icon_mrgreen
18.01.2026 12:56 PM
Miszon Offline
Stały bywalec

Lepsze jest TheWeeknd i jego ego Icon_lol .

18.01.2026 05:21 PM
neo01 Offline
Stały bywalec

A to tego nie zauważyłem, też dobre Icon_lol
18.01.2026 05:27 PM
Odpowiedz