Muzyczne nagrody za rok 2010 - Wersja do druku +- Największe forum list przebojów Mycharts.pl (https://www.mycharts.pl) +-- Dział: Personalne listy przebojów (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Zamrażarka (/forumdisplay.php?fid=13) +---- Dział: Miszmasz (/forumdisplay.php?fid=134) +---- Wątek: Muzyczne nagrody za rok 2010 (/showthread.php?tid=14415) |
Muzyczne nagrody za rok 2010 - pabloyd - 21.02.2012 11:30 AM Muzyczne nagrody za rok 2010. Mam solidne opóźnienie. Opóźnienie spowodowane na szczęście nie tylko zbyt późnym poznawaniem muzyki z roku 2010, ale także tym że rok ten był niezwykle dobry, a właściwie wręcz wspaniały muzycznie. Dawno nie było tak dobrego muzycznie roku i to zarówno na rynku polskim jak i zagranicznym. Ilość płyt i utworów, które z powodzeniem wygrałyby u mnie w wielu latatch, jest zadziwiająco duża. Za rok 2010 kategorii będzie dosyć sporo i bardzo dużo wyróżnień w wielu kategoriach, bo sporo też jest do wyróżnienia. Liczebność wyróżnień będzie różna w zależności od kategorii. Zawsze oddzielnie nagrody przyznaje dla rodzimych wykonawców i reszty świata. Nie robię podziałów na gatunki. Najważniejsza kategoria czyli albumy na końcu. Zespół roku Polska: 1. Mr. Gil - za dwa albumy: „Skellig” i „Light And Sound” 2. Strachy Na Lachy - za album „Dodekafonia” 3. Buldog - za album „Chrystus Miasta” 4. Dżem - za album „Muza” 5. Acute Mind - za debiutancki album „Acute Mind” 6. Believe - za album „World Is Round” 7. Lunatic Soul - za album „Lunatic Soul II” 8. Szymon Wydra & Carpe Diem - za album „Powołanie” 9. Boogie Town - za album „1” 10. Ananke - za album „Malachity” Świat: 1. Anathema - za album „We’re Here Because We’re Here” i ponad 2,5-godzinny koncert 2. Hypnos 69 - za album „Legacy” 3. Scorpions - za album „Sting In The Tail” 4. Red Box - za niespodziankę związaną z powrotem i płytę „Plenty” 5. Wolf People – za album „Steeple” 6. Avenged Sevenfold - za płytę „Nightmare” 7. Black Country Communion - za płytę „Black Country” 8. Accept - za płytę „Blood Of The Nations” 8. Asia - za płytę „Omega” 9. Skunk Anansie - za płytę „Wonderlustre” 10. Dorleac - za płytę „Dorleac” Wykonawca solowy – mężczyźni Polska: 1. Maciej Balcar - za płytę „Ogień I Woda” 2. Robert Gawliński - za płytę „Kalejdoskop” 3. Muniek - za płytę „Muniek” Świat: 1. Brendan Perry – za płytę „Ark” 2. John Illsley – za płytę „Streets Of Heaven” 3. Buddy Guy - za płytę „Living Proof” 4. Sully Erna - za płytę „Avalon” 5. Marc Almond - za płytę „Varieté” 6. Bryan Ferry - za płytę „Olympia” 7. Tom Helsen - za płytę „The Truth About That Girl And Me” 8. Slash - za płytę „Slash” 9. David Minasian - za płytę „Random Acts of Beauty” 10. Steve Lukather - za płytę „All's Well That Ends Well” Wykonawca solowy – kobiety Polska: 1. Patrycja Markowska – za płytę „Patrycja Markowska” Świat: 1. Katie Melua – za płytę „The House” 2. Franka De Mille - za płytę „Bridge The Roads” 3. Sarah McLachlan - za płytę „Laws Of Illusion” 4. Rumer - za płytę „Seasons Of My Soul” 5. Melissa Etheridge - za płytę „Fearless Love” 6. Sade - za płytę „Soldier Of Love Debiut: Polska: 1. Acute Mind 2. Boogie Town 3. Ananke Świat: 1. Black Country Communion 2. Franka De Mille 3. Rumer 4. Dorleac 5. David Minasian Odkrycie: (tutaj nagradzam wykonawców, których nie znałem lub znałem ze złej strony, a zauroczyli mnie tym co nagrali w danym roku – zakwalifikowani do debiutów się nie liczą) Polska: brak Świat: 1. Hypnos 69 2. Wolf People 3. Tom Helsen Wokalista: Polska: 1. Maciej Balcar – za działalność solową i w zespole Dżem 2. Karol Wróblewski - za działalność w zespołach Mr. Gil i Believe 3. Tomasz Kłaptocz Świat: 1. Brendan Perry 2. Klaus Meine 3. Marc Almond 4. Jon Anderson 5. Danny Cavanagh Wokalistka: Polska: 1. Patrycja Markowska 2. Ula Rembalska 3. Martyna Jakubowicz Świat: 1. Sade 2. Katie Melua 3. Sarah McLachlan 4. Skin 5. Rumer Solówka na gitarze: Polska: 1. Mr. Gil – Mnie tu już nie ma 2. Dżem – To wszystko co mam 3. Believe – Poor king of sun / Return Świat: 1. Hypnos 69 – Requiem (for a dying creed) 2. Hypnos 69 – Journey to the stars 3. Hypnos 69 – The great work Fragment instrumentalny utworu: Polska: 1. Mr. Gil – Mnie tu już nie ma 2. Believe – Poor king of sun / Return Świat: 1. Hypnos 69 – The great work 2. Hypnos 69 – Requiem (for a dying creed) 3. Anathema – A simple mistake 4. Brendan Perry – This boy 5. Hypnos 69 – The empty hourglass Utwory: Polska: 1. Buldog - Kamienice 2. Dżem – To wszystko co mam 3. Perfect & Patrycja Markowska – Trzeba żyć 4. Patrycja Markowska – W kamiennej dżungli blues 5. Mr. Gil – Mnie tu już nie ma 6. Acute Mind – Misery 7. Strachy Na Lachy - Dodekafonia 8. Strachy Na Lachy - Radio Dalmacja 9. Proletaryat – Ból 10. Ananke – Asyż 11. Bez Jacka I Słodki Całus – Mimochodem 12. Buldog – Do generałów 13. Dżem – Partyzant 14. Perfect – Dar 15. Finaliści I Jurorzy Programu „Śpiewaj I Walcz” – Tu nasz dom 16. Believe – Poor king of sun / Return Świat: 1. Hypnos 69 – The great work 2. Hypnos 69 – Requiem (for a dying creed) 3. Brendan Perry – Crescent 4. Anathema – A simple mistake 5. Brendan Perry – Wintersun 6. Avenged Sevenfold – Save me 7. Scorpions – The good die young 8. Brendan Perry – This boy 9. Avenged Sevenfold – Victim 10. Scorpions – The best is yet to come 11. Hypnos 69 – The empty hourglass 12. Hypnos 69 – Journey to the stars 13. Wolf People – Castle keep 14. Anathema – Angels walk among us 15. Anathema – Universal 16. Brendan Perry – Inferno 17. Black Country Communion – Song of yesterday 18. Scorpions – Sly 19. Simply Red – I have the love 20. John Illsley feat. Mark Knopfler – Only time will tell 20. John Illsley feat. Mark Knopfler – Streets of heaven 22. Anathema – Hindsight 23. Brendan Perry – Babylon 24. Anathema – Dreaming light 25. Wolf People – Banks of sweet dundee 26. Avenged Sevenfold – Buried alive 27. Franka De Mille – Gare du nord 28. Buddy Guy feat. Carlos Santana – Where the blues begins 29. Ozzy Osbourne – Time 30. Accept – Kill the pain 31. Scorpions – Lorelei 32. Sully Erna – 7 years 33. Red Box – The sign 34. Red Box – Don’t let go 35. Sabaton – Uprising Albumy: Polska: 1. Strachy Na Lachy - Dodekafonia 2. Buldog - Chrystus Miasta 3. Dżem - Muza 4. Mr. Gil - Skellig 5. Patrycja Markowska - Patrycja Markowska 6. Acute Mind - Acute Mind 7. Believe - World Is Round 8. Lunatic Soul - Lunatic Soul II 9. Szymon Wydra & Carpe Diem - Powołanie 10. Boogie Town - 1 11. Ananke - Malachity 12. Bez Jacka I Słodki Całus - Ot Tak Po Prostu Tom 2 13. Mr. Gil - Light And Sound 14. Perfect - XXX 15. Maciej Balcar - Ogień I Woda 16. Robert Gawliński - Kalejdoskop 17. Muniek - Muniek 18. Voo Voo - Wszyscy Muzycy To Wojownicy 19. Koniec Świata - Oranżada 20. Martyna Jakubowicz & Żona Lota - Okruchy Życia Świat: 1. Brendan Perry - Ark 2. Hypnos 69 - Legacy 3. Anathema - We’re Here Because We’re Here 4. Scorpions - Sting In The Tail 5. Wolf People - Steeple 6. Red Box - Plenty 7. Avenged Sevenfold - Nightmare 8. Black Country Communion - Black Country 9. Katie Melua - The House 10. Accept - Blood Of The Nations 11. Asia - Omega 12. John Illsley - Streets Of Heaven 13. Franka De Mille - Bridge The Roads 14. Sarah McLachlan - Laws Of Illusion 15. Skunk Anansie – Wonderlustre 16. Buddy Guy - Living Proof 17. Sully Erna - Avalon 18. Marc Almond – Varieté 19. Bryan Ferry - Olympia 20. Rumer - Seasons Of My Soul 21. Dorleac - Dorleac 22. Tom Petty And The Heartbreakers – Mojo 23. Tom Helsen - The Truth About That Girl And Me 24. Steve Lukather - All's Well That Ends Well 25. Melissa Etheridge - Fearless Love 26. Sade - Soldier Of Love 27. Iron Maiden - The Final Frontier 28. Slash - Slash 29. David Minasian - Random Acts of Beauty 30. Anderson / Wakeman - The Living Tree 31. Pineapple Thief - Someone Here Is Missing |