ku3a napisał(a):tak? nawet nie wiedziałem, że to jest takie znaczenie . a do czego on jest używany?
Aldehyd mrówkowy (=formaldehyd) jest gazem stosowanym do wyrobu żywic syntetycznych, włókien chemicznych, barwników i jako środek odkażający. Jest stosowany również jako konserwant. Jego numer jako dodatku do żywności to E 240.
Około 35–40% roztwór formaldehydu nazywany jest formaliną. Jest ona "silnie toksyczna – ścina białka zarówno strukturalne, jak i enzymatyczne. Stężona służy do wypalania brodawek i cyst. W wodnym rozcieńczeniu 1–2 procentowym stosowana jako środek antyseptyczny, odkażający i przeciwpotny, w stężeniu 3% do konserwacji tkanek roślinnych, a 5% do konserwacji anatomicznych preparatów zwierzęcych. Silnie bakteriobójcza stosowana do konserwacji i przechowywania preparatów biologicznych.
Kilkuprocentowe roztwory wodne formaliny stosowane są w muzealnictwie do konserwacji, np. do obrazów zawierających w farbach substancje białkowe, a w dawnej fotografii jako środek ścinający żelatynę stanowiącą bazę emulsji fotograficznej."
Moje skojarzenia z formaliną to zajęcia z anatomii na studiach. Nie znosiłam tego zapachu przez kilka pierwszych ćwiczeń.
(cytaty pochodzą z wikipedii)
Mimo wszystko kibicuję Editors