Wątek zamknięty 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
backup?
ku3a Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 15,274
Dołączył: Jun 2007
Reputacja: 5
Post: #1
backup?
Konrad, czy baza forum jest na bieżąco backupowana?
Wiekszosc z nas pewnie jeszcze pamieta zeszloroczne problemy, po ktorym musielismy sie przesiasc na nowy serwer i wszystko co napisalismy wczesniej poszlo z dymem. Na nowym serwerze jest stabilniej, ale i tu zdarzaja sie chwilowe problemy z dostepem. Przy kazdej takiej sytuacji zastanawiam sie jak wyglada sprawa z backupem... A teraz ta przesiadka na nowy dysk... Prosze, uspokój mnie i napisz, ze backup jest na bieżąco wykonywany Icon_smile2.
10.04.2008 10:38 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
Konrad Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 4,483
Dołączył: Jun 2007
Reputacja: 4
Post: #2
 
ku3a, jest backup, także śpij spokojnie ORMO czuwa Icon_mrgreen

[Obrazek: musicbar.php?username=konrad144&color=green]
10.04.2008 11:34 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
ku3a Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 15,274
Dołączył: Jun 2007
Reputacja: 5
Post: #3
 
dzieki Icon_razz
11.04.2008 09:51 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
ku3a Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 15,274
Dołączył: Jun 2007
Reputacja: 5
Post: #4
 
:roll:

przyznam, że pisząc "na bieżąco" mialem na mysli codziennie...
bo co prawda lepiej stracic dane z tygodnia niz wszystkie, ale znacznie lepiej stracic z co najwyzej 24 godzin. przez tydzien napisalismy tu setki postow, kazdy poswiecil srednio po kilka, niektorzy po kilkanascie godzin na ich pisanie i czytanie. a teraz okazuje sie, ze te godziny zostaly po prostu stracone. mozna sobie bylo w tym czasie poczytac ksiazke. i przyznam, że to wlasnie mam zamiar dzis robic. nie chce mi sie komentowac innych list, nie chce mi sie nadrabiac zaleglosci z kilku dni, nie chce mi sie pisac komentarza do mojej listy i jej postowac, a mysle, ze to calkiem ciekawe open'erowe notowanie.

uwazam, ze ta sytuacja absoutnie nie powinna sie zdarzyc. awarii sie nie przewidzi, ale jesli juz kiedys nam sie cos takiego przydarzylo, to trzeba bylo z tego wyciagnac wnioski i zminimalizowac ewentualne straty.

Icon_confused2
08.07.2008 08:15 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
Yacy Offline
Super Moderator
******

Liczba postów: 13,555
Dołączył: Jun 2007
Reputacja: 2
Facebook Last.fm
Post: #5
 
Konrad napisał(a):ku3a, jest backup, także śpij spokojnie ORMO czuwa
a ja nie mogłem znaleźć tego wątku... No tak co się dziwić ORMO dawno już nie ma ... Icon_frown
ku3a napisał(a):a teraz okazuje sie, ze te godziny zostaly po prostu stracone.
no jednak to co poczytaliśmy to nasze ... Icon_wink2
ku3a napisał(a):i przyznam, że to wlasnie mam zamiar dzis robic. nie chce mi sie komentowac innych list, nie chce mi sie nadrabiac zaleglosci z kilku dni, nie chce mi sie pisac komentarza do mojej listy i jej postowac,
rozumiem Cię!!! Mnie przez dwa dni też tu nie było, potem czytałem, a teraz jestem Icon_smile2 Listę miałem w sobotę a trafiła tu dziś w nocy ...

Konrad napisz konkretnie czy teraz jest backup robiony codziennie?!

[Obrazek: musicbar.php?username=Yacy&color=bla...nicode=yes]
08.07.2008 09:25 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
AKT! Offline
jegomość
*****

Liczba postów: 18,843
Dołączył: May 2008
Reputacja: 8
Post: #6
 
Jeśli np. nie wyrobisz czasowo z robieniem tego codziennie, to może weź do pomocy kogoś, kto się na tym zna i się jakoś podzielcie Icon_wink2 To lepsze niż ewentualna utrata danych Icon_smile2

— ——————
—— ——— ——————
————— ———————
————
— ————— — ——
———
09.07.2008 01:39 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
Konrad Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 4,483
Dołączył: Jun 2007
Reputacja: 4
Post: #7
 
Ostatni bacup został stworzony dziś o godzinie 14:39. Zajmuje on 22 MB Icon_eek2 Icon_surprised

[Obrazek: musicbar.php?username=konrad144&color=green]
09.07.2008 02:51 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
Yacy Offline
Super Moderator
******

Liczba postów: 13,555
Dołączył: Jun 2007
Reputacja: 2
Facebook Last.fm
Post: #8
 
Ależ Ciebie trzeba ciągnąć za język... A kiedy będzie następny? Czy jest robiony codziennie? Ile czasowo to zajmuje?
Dzięki z góry

[Obrazek: musicbar.php?username=Yacy&color=bla...nicode=yes]
09.07.2008 02:52 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
Konrad Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 4,483
Dołączył: Jun 2007
Reputacja: 4
Post: #9
 
nie zajmuje to dużo czasu, następny jutro o 20:00

[Obrazek: musicbar.php?username=konrad144&color=green]
09.07.2008 02:53 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
Konrad Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 4,483
Dołączył: Jun 2007
Reputacja: 4
Post: #10
 
Tak backup jest będzie robiony codziennie

[Obrazek: musicbar.php?username=konrad144&color=green]
09.07.2008 02:54 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
Yacy Offline
Super Moderator
******

Liczba postów: 13,555
Dołączył: Jun 2007
Reputacja: 2
Facebook Last.fm
Post: #11
 
Icon_smile2 Jestem usatysfakcjonowane Icon_smile2 Dziękuję Icon_smile2

[Obrazek: musicbar.php?username=Yacy&color=bla...nicode=yes]
09.07.2008 02:55 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
Konrad Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 4,483
Dołączył: Jun 2007
Reputacja: 4
Post: #12
 
ku3a napisał(a)::roll:

przyznam, że pisząc "na bieżąco" mialem na mysli codziennie...
bo co prawda lepiej stracic dane z tygodnia niz wszystkie, ale znacznie lepiej stracic z co najwyzej 24 godzin. przez tydzien napisalismy tu setki postow, kazdy poswiecil srednio po kilka, niektorzy po kilkanascie godzin na ich pisanie i czytanie. a teraz okazuje sie, ze te godziny zostaly po prostu stracone. mozna sobie bylo w tym czasie poczytac ksiazke. i przyznam, że to wlasnie mam zamiar dzis robic. nie chce mi sie komentowac innych list, nie chce mi sie nadrabiac zaleglosci z kilku dni, nie chce mi sie pisac komentarza do mojej listy i jej postowac, a mysle, ze to calkiem ciekawe open'erowe notowanie.

uwazam, ze ta sytuacja absoutnie nie powinna sie zdarzyc. awarii sie nie przewidzi, ale jesli juz kiedys nam sie cos takiego przydarzylo, to trzeba bylo z tego wyciagnac wnioski i zminimalizowac ewentualne straty.

Icon_confused2

Rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale naprawdę trudno mi znaleźć czas na forum mycharts.pl codziennie. Zawsze wszak istnieje możliwość jego całkowitego zamknięcia tylko ja już się tak z wami wszystkimi zżyłem , że sobie tego jakoś nie wyobrażam

[Obrazek: musicbar.php?username=konrad144&color=green]
09.07.2008 02:57 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
abd3mz Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 5,405
Dołączył: Jan 2008
Reputacja: 0
Post: #13
 
To może tu.
Konrad napisał(a):Ostatni bacup został stworzony dziś o godzinie 14:39. Zajmuje on 22 MB Icon_eek2 Icon_surprised
A częstszy backup powoduje zużycie większej przestrzeni na serwerze czy nadpisuje on poprzedni? I w jaki sposób się go robi? Z poziomu przeglądarki czy jakimś programem? A dokładnie ile minut trwa robienie backupu? Kilka[naście?] minut?
Konrad napisał(a):trudno mi znaleźć czas na forum mycharts.pl codziennie.
A może drugi admin?
09.07.2008 03:16 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
ku3a Offline
Administrator
*******

Liczba postów: 15,274
Dołączył: Jun 2007
Reputacja: 5
Post: #14
 
Konrad napisał(a):Rozumiem Twoje rozgoryczenie, ale naprawdę trudno mi znaleźć czas na forum mycharts.pl codziennie
calkowicie to rozumiem.
mi nie chodzilo o to, żebyc Ty ten backup robil, tylko po prostu, żeby byl on robiony. myslalem, że to kwestia skonfigurowania jakiego job'a na serwerze i backup sie bedzie sam robil o jakiejs konkretnej godzinie i odkladal w jakims miejscu. a jesli nie jest on robiony automatycznie i nie ma mozliwosci ustawienia go codziennie, to mozna bylo zalatwic to w naszym gronie. mysle, że znalazlby sie ktos, kto moglby w tym pomóc.
takich rzeczy sie na co dzien nie pisze, ale ja naprawde jestem Ci niezmiernie wdzieczny za to forum! chodzi mi tylko o to, że mozna to bylo zalatwic tak, by ta awaria byla znacznie mniej bolesna.
abd3mz napisał(a):A częstszy backup powoduje zużycie większej przestrzeni na serwerze czy nadpisuje on poprzedni?
z tego co zrozumialem, dostawca forum zapewnia backup robiony co tydzien. jak ktos chce robic czesciej to sam, na własną reke i na wlasnych zasobach dyskowych. wtedy mozna sobie trzymac u siebie na dysku tyle egzemplarzy plikow bazy ile sie chce.
abd3mz napisał(a):I w jaki sposób się go robi?
do takiej bazy jak nasza (22MB) raczej nie potrzeba jakichs skomplikowanych narzędzi. jesli juz, to tylko po to, żeby łatwiej bylo konfigurowac automatyczne czynnosci. tak naprawde wystarczy zwykle skopiowanie plikow z bazą z serwera do siebie na dysk. bo baza danych to zwykłe pliki, mające odpowiednią strukturę, która jest rozumiana przez silnik forum.
abd3mz napisał(a):Z poziomu przeglądarki czy jakimś programem? A dokładnie ile minut trwa robienie backupu? Kilka[naście?] minut?
baza takiej wielkosci jak nasza nie powinna sie backupowac dluzej niz kilka minut, w zaleznosci od transferu. ile czasu srednio sciaga sie jedna plytę z netu? 22MB to mniej wiecej 4 razy mniej.
09.07.2008 04:08 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
abd3mz Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 5,405
Dołączył: Jan 2008
Reputacja: 0
Post: #15
 
ku3a napisał(a):takich rzeczy sie na co dzien nie pisze, ale ja naprawde jestem Ci niezmiernie wdzieczny za to forum!
Ja też! I mam przekonanie graniczące z pewnością, że nie tylko my.

Dzięki ku3a za wyjaśnienia. W takim razie teraz znajdźmy osobę/kilka osób, które będą mogły częściej robić backup.
09.07.2008 04:33 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
Konrad Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 4,483
Dołączył: Jun 2007
Reputacja: 4
Post: #16
 
abd3mz, backup to zbiór danych bazy sql spakowany w pliku tar. Zawiera on podkatalogi, pliki z informacjami o statusie na forum, wszystkich postach i waszych ustawienia, prywatnych wiadomościach i tp. Żeby zrobić backup najpierw muszę zalogowac się na serwerze kliknąć odpowiedni przycisk i po kilku sekundach backup gotowy. Kolejnym krokiem jest skopiowanie pliku backupu na mój własny komputer za pomocą dostępu przez FTP. Takowy plik jest też zgrywany na pendrive bądź płytkę CD w celu jego dalszego zabezpieczenia. Kolejny backup będzie wykonany dziś o 20:00 Icon_smile2 Myślę, że to jest wyczerpująca odpowiedź

[Obrazek: musicbar.php?username=konrad144&color=green]
10.07.2008 12:28 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
abd3mz Offline
Stały bywalec
*****

Liczba postów: 5,405
Dołączył: Jan 2008
Reputacja: 0
Post: #17
 
Bardzo wyczerpująca. Icon_smile2 Nadal uważam, że przydałaby się kolejna osoba/osoby, które mogłyby wykonywać backup gdy Ty nie będziesz mógł. Skoro to takie proste to nawet ja mógłbym to robić. Icon_wink2
10.07.2008 12:46 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Cytowanie selektywne
Wątek zamknięty 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości